Gemeente Aalten

AaltenIn de Gelderse Achterhoek ligt de gemeente Aalten. De gemeente Aalten bestaat uit de twee hoofdkernen Aalten en Dinxperlo, het vestingstadje Bredevoort en de kleine kernen Barlo, De Heurne, Haart, Lintelo en IJzerlo. Daarnaast kent het buitengebied een aantal buurtschappen, te weten Barlo, Dale, De Heurne, Haart, Heurne, 't Klooster, Lintelo en IJzerlo. Karakteristiek voor de gemeente Aalten is de rijke historie. Op de Markt in Aalten vindt u de oude Helenakerk met bijzondere muurschilderingen. Bredevoort staat bekend als Boekenstad. Op de plek waar nu het gebouw Boek op ’t Zand staat, stond in de middeleeuwen een burcht. 

Wonen, onderwijs en recreatie

Aalten is een gemeente waar veel voorzieningen aanwezig zijn voor iedere leeftijdsgroep. Ook heeft de gemeente een goed woonklimaat. Rondom de verschillende kernen liggen, nieuwe, ruim opgezette woonwijken. Daarnaast heeft de gemeente een breed onderwijsaanbod. De gemeente kent ook veel campings en andere overnachtingsmogelijkheden. Er zijn volop recreatiemogelijkheden in een prachtige groene omgeving. Ieder jaar zijn er verschillende evenementen die bezoekers trekken uit de weide omgeving en zelfs uit het buitenland.

Gezondheid

Uit onderzoeken die de GGD vierjaarlijks uitvoert onder jeugd, volwassenen en ouderen blijkt dat de gemeente Aalten er binnen de Achterhoek op een aantal onderwerpen positief uitspringt. Zo ervaren veel burgers uit de gemeenten Aalten een goede gezondheid (zowel lichamelijk als psychisch), zij bewegen meer en hebben minder kans op een angststoornis of depressie dan elders in de Achterhoek.

Cijfers over de gezondheid van de inwoners van de gemeente (uit monitors van de GGD en landelijke bronnen) vindt u achter het tabblad Cijfers boven aan deze pagina.
Informatie over de gezondheid van de inwoners van de gemeente vindt u via de links in de blokken hieronder.

Voor algemene informatie kunt u terecht op de website van de gemeente.