Gemeente Voorst

VoorstDe gemeente Voorst is een vitale plattelandsgemeente met bijna 24.000 inwoners. De gemeente vormt het groene hart van de regio Stedendriehoek. Omringd door de steden Apeldoorn, Deventer en Zutphen, omvat de gemeente Voorst 12.600 ha en bestaat uit 12 kernen. De hoofdkern is Twello met ongeveer 12.000 inwoners. De overige kernen zijn Terwolde, Nijbroek, De Vecht, Teuge, Steenenkamer, Wilp, Wilp-Achterhoek, Posterenk, Bussloo, Voorst en Klarenbeek. De gemeente Voorst ligt tussen de Veluwe enerzijds en de IJsselvallei anderzijds. Deze ligging zorgt voor een grote diversiteit aan landschappen. Dat maakt de gemeente Voorst afwisselend, attractief en aantrekkelijk voor fiets- en wandeltochten. De landschappen zijn verrijkt met een grote hoeveelheid grote en kleinere gemeentelijke en rijksmonumenten, waar de gemeente Voorst trots op is. Er zijn diverse mogelijkheden voor ontspanning zoals Thermen Bussloo, het binnen- en buitenbad van zwembad De Schaeck en de stranden en grasweiden van recreatieplas Bussloo.

Gezondheid in de gemeente Voorst

De gemeente huisvest relatief veel ouderen. De verwachting is dat de bevolking in de komende jaren verder zal vergrijzen en dat het aantal eenpersoonshuishoudens toeneemt. Verder kent de gemeente Voorst weinig allochtonen, weinig laag opgeleiden en weinig uitkeringsgerechtigden.  In het Voorster gezondheidsbeleid is het positief beïnvloeden van leefstijlfactoren en omgevingsfactoren een belangrijk speerpunt. Gezond eten en drinken, dagelijks bewegen en sporten moet de gewoonste zaak van de wereld worden. Samen met maatschappelijke partners , zoals scholen, sportclubs, huisartsen en belangenorganisaties/ dorpscontactpersonen, wordt hieraan gewerkt. De gemeente heeft hierbij een faciliterende rol. Aansluiting bij de landelijke actie Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) is hier een goed voorbeeld van. 

Cijfers over de gezondheid van de inwoners van de gemeente (uit monitors van de GGD en landelijke bronnen) vindt u achter het tabblad Cijfers boven aan deze pagina. Informatie over de gezondheid van de inwoners van de gemeente vindt u via de links in de blokken hieronder.

Voor algemene informatie kunt u terecht op de website van de gemeente.